Yeni Normal, Yeni Ben, Yeni Biz…

İçinde bulunduğumuz bu dönemde, herkesin üzerinde mutabık kaldığı bir tanımlama var; “Yeni Normal”. Henüz net bir tanımı yapılmasa da Yeni Normal’in “artık eskisi gibi olmayacak durumlar, davranışlar, kurallar….” olarak tanımlandığını görüyoruz. 
Bu yazımda Yeni Normal yanında hiç konuşulmayan, üzerinde durulmayan “Yeni Ben’i” hatta “Yeni Ben’lerin” yaratacağı “Yeni Biz’leri” ele almak istiyorum.
Aklıma birçok soru geliyor.
- Bugünkü ben, yeni normalde de kaldığı yerden devam etmeyecek mi? 
- Mevcut ben, yeni normal’de eski ben mi olacağım?
- Mevcut beni yeni normal’e nasıl taşıyabilirim?
- Yeni normal’de yeni bir ben mi oluşturmalıyım? 
- Yeni normal’de niçin farklı bir ben’e ihtiyaç olsun ki? 
- Daha önce mevcut normale adapte olduğum gibi, sahip olduğu birikim ve becerilerini kullanarak, zaman içinde yeni normale de adapte olamaz mıyım? 
Sorular, sorular, sorular… Ne yapmalıyım? Nereden başlamalıyım?
Bu noktada aklıma beni ben yapan 4 temel soru geliyor:
  • Ben kimim?
  • Niçin varım?
  • Nereye varmak istiyorum?
  • Ne zaman
Bugünkü ben’e gelirken her yıl kendime sorduğum bu dört temel sorunun Yeni Ben’i yaratmada da işe yaracağına inanıyorum. Dört temel sorunun cevabını verdikten sonra dönüp kendime bakmam gerekecek. 
Algılarım nasıl çalışıyor? Nasıl davranıyorum? Beni bu davranışlara sevk eden nedenler neler? O nedenlerle, bu davranışları sergilerken hangi yeteneklerimi kullanıyorum, kullanmıyorum, kullanamıyorum? 
Yeni normal’e adaptasyonda duygusal zekamı nasıl kullanabilirim? İş ortamı stresimi nasıl yönetebilirim?
Bir takımın üyesi isem diğer takım üyelerine yeni ben’i nasıl tanıtacağım? Onların yeni ben’lerini nasıl öğreneceğim, anlayacağım? Yeni ben’lerden oluşan yeni biz’i nasıl oluşturacağız ve yeni normal’de etkin ve etkili çalışıp, biz olarak hedeflerimize ulaşacağız?  Takım üyelerimiz, bu yeni normaldeki iş ortamında bir stres yaşıyor mu? İş ortamında hangi boyutlarda stres yaşıyorlar? Takım olarak iş ortamında stres faktörlerimizi nasıl yönetebiliriz?
Sorular, sorular, sorular… “Bu soruların cevapları var mı?” diye son bir soru soracak olursanız; cevabım evet. Her bir sorunun cevabını benim penceremden, takip eden yazılarımda paylaşacağım. Sizlere, bu cevaplarla ilham vermeye çalışacağım. Sizlerin de kendi cevaplarınızı yaratacağınıza inanıyorum.
Ama gelin önce evden çalışmak durumunda kaldığımız bu dönemde, evdeki ben’e bir bakalım. Evden çalışırken beni olumlu, olumsuz etkileyen faktörler neler? İşten eve getirmek zorunda kaldığım beni evdekilere nasıl anlatabilirim? Evdeki ben’i, benden uzakta, kendi evdelerinde çalışan diğer ekip arkadaşlarımla, yöneticilerimle nasıl paylaşabilirim? Bu soruların cevabını bulmak için “https://bit.ly/2V4RtOR” link’ini kullanarak kişisel “Evden Çalışma” raporunuzu oluşturun. Mail ile size gelecek olan Evden Çalışma raporunuzdaki bilgileri kullanarak, yine mail ekinde gelen Aksiyon Planlama rehberinizi doldurun; evdekilerle ve kendi evlerindeki ekip arkadaşlarınızla paylaşın. Böylelikle yeni normal’e adapte olmak için ilk adımınızı atın.
Bir sonraki yazılarımda, yukarıdaki sorulara tek tek cevaplarımı paylaşacağım.
Sağlık dolu günlere…
Sevgilerimle,
Hasan Tahsin Güngör

İktisat-Maliye ve Müzik Aletleri Yapımcılığı alanlarındaki eğitimleri ardından kariyerini, İtalya, Libya ve Türkiye’de çalıştığı şirketlerde İç Denetçi, Mali Koordinatör Yardımcısı ve Dış İlişkiler Koordinatörü görevlerinde sürdürdü. 1987-1995 yılları arasında tekstil, dış ticaret ve dekoratif aydınlatma sektörlerinde faaliyet gösteren üç şirkette kurucu ortak oldu ve yönetti. İnsan Kaynakları Danışmanlık hizmetini, 1996 yılından günümüze değin kurucusu olduğu “İş Kavramları Danışmanlık Hizmetleri” çatısı altında ve TTI Success Insights Inc.’in bir danışmanı olarak sunmaktadır. The Complete Leader-USA’nın fakülte üyesidir. Yönetici ve girişimci kişilerle gerçekleştirdiği Mentörlük çalışmalarını, değişim yönetimi ve inovasyon odaklı sürdürmektedir. “Odyssey Danışılan Danışman Okulu” kurucusu olup, bu okulda Danışmanlar yetiştirmektedir. Hasan Tahsin, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde “İş Yaşamı” isimli dersinde, gençlere rehberlik yaparak onları iş hayatına hazırlamaktadır.

Buradaki yazılar yazarların görüşleri olup TEGEP’in resmi görüşü değildir. TEGEP Gizlilik Politikasına buradan ulaşabilirsiniz.