Hasan Tahsin Güngör
Hasan Tahsin Güngör

4 Temel Soru...

‘’İş hayatında geliştirmek, bir insanı, bir ürünü, bir departmanı, bir kurumu bulunduğu durumdan daha iyi ve tercih edilir bir duruma getirmek demektir.’’ 
Genelde daha iyi olmak için çaba gösteririz. Ancak yukarıdaki tanımda anahtar ifade “tercih edilir” duruma gelmektir. İş hayatında niçin daha iyi olmalıyım? Cevap çok basit tercih edilir olmak için… Günümüzde birçok insan, kurum gelişmek, geliştirmek adına birçok etkinliğe katılmakta, etkinlik düzenlemekteler. “Bu etkinliği niçin düzenlediniz? Neden bu etkinliğe katıldınız?” sorularını sorduğumuzda; genelde “Planlarımızda, hedeflerimizde yer alıyordu.” Cevabını almaktayız. Bence bir doğru cevap bu değil. O nedenle herhangi bir etkinlik düzenlendiğinde veya etkinliğe katıldığımızda şu soruyu sormakta fayda var. Ben/Biz bu etkinlik sonrası, öğrendiklerimizle daha tercih edilir olacak mıyız? Bu durumun en güzel örneğini ülkemizde koçluk eğitimine katılmış ancak koçluk yapmayan yaklaşık 4000 civarında sertifikalı  koçların olması veriyor. 
Sürekli öğrenme ve gelişim felsefemin temelinde “tercih edilmek” ifadesi yatmaktadır. “Dünkü ben” ile “bugünkü ben” arasında gelişme anlamında bir fark yok ise “yarınki ben” nasıl tercih edilen bir kişi olabilir? Bu felsefeden yola çıkarak, her yıl bir sonraki yıl için kendimi “tercih edilen” kişi konumuna taşıma stratejisini belirlerim. Başka bir deyişle, her yıl gelecek yıl kariyer planlamamı ‘’stratejik’’ bir şekilde ele alırım. 
Covid-19 nedeni ile Yeni Normal’e adapte olacak Yeni Ben’i yaratmak noktasında bu stratejik planlama daha da önem kazanıyor.
O zaman soruları adım adım sorarak ve cevaplarımı vererek ilerlemenin zamanı geldi. Her fırsatta dile getirdiğim 4 temel soruyu Yeni Ben için sorarak başlayalım:
  1. Ben kimim?
  2. Niçin varım?
  3. Nereye varmak istiyorum?
  4. Ne zaman?
Sorular kolay gözükse de cevapları bir defada vermek kolay olmayabilir. İlk iki soru “var olma sebebimi” diğer bir ifade ile misyonumu tanımlamamı sağlıyor. Son iki soru ise “nereye varmak istediğimi” diğer bir ifade ile vizyonumu tanımlamamı sağlıyor. 
Gelin örneklerle yol alalım. 
1.     Ben kimim? Ben Hasan Tahsin 22 yıldır insan kaynakları sektöründe yönetim danışmalığı yapan, Danışılan Danışman’ım. Kişileri ve firmaları hedeflerine, “Danışılan Danışman” misyonum çerçevesinde ulaşmalarını sağlayan bir tasarımcı ve uygulamacıyım. Aynı zamanda MSGSÜ’de gençleri iş hayatına hazırlayan “İş Yaşamı” isimli dersimde 50 yıllık deneyimlerimi gençlere aktaran bir kişiyim. 
2.     Niçin Varım? Kişilere ve kurumlara “İlham kaynağı” olmak, kendi pencerelerimden gördüklerimi paylaşarak kişileri ve kurumları harekete geçirmek için varım. 
Bu alanlardaki faaliyetlerimi ya birebir ya da sınıf için etkinliklerle mentorluk seansları, atölye çalışmaları yöntemleri ile sürdürmekteyim.  
Geçen sene Ekim ayında kendimle gerçekleştirdiğim “stratejik kariyer planlama seansında” verdiğim yukarıdaki cevaplarımı Ocak ayı sonlarında gözden geçirdiğimde yeniden teyit ettim. Ancak o tarihlerde dünyada hızla yayılacağı belli olan Covid-19 söz konusu olduğunda son iki sorunun cevaplarını yeniden düzenlemek gerektiği aşikar idi. Ben de yeniledim. Çünkü 12 Mart  tarihinden bu yana Evden Çalışma uygulamasına geçtiğim Yeni Normal’de Yeni Ben’e ihtiyaç vardı. 
3.     Nereye varmak istiyorum? Yeni Normal’de de Danışılan Danışman olarak “ilham kaynağı” Misyonumu sürdürmeyi hedefliyorum. 
Ancak, bu noktada Eski Ben’de kullandığım yöntemler, araçlar işe yarayacak mı sorusu akla geliyor. Hiç bir deneyimimin olmadığı, bir furya halinde başlayan Instagram Canlı  yayınlarında mı yer almalıyım? Başka ne yapabilirim? Üniversitedeki derslerimi nasıl sürdürmeliyim? Bu sorulara proaktif olarak cevap verirken reaktif olmaktan nasıl kurtulabilirim. 
Reaktif olmaktan kastım şu anda sınıf içi eğimler veren meslektaşlarımın eğitimlerini on-line’a taşıma gayretlerini söyleyebilirim. 
Peki, ne mi yaptım? İçinde bulunduğumuz bu dönemde kişilerin firmaların neye ihtiyaçları olacak sorusuna cevaplar bulmaya çalıştım. Ortaya webinar yöntemi ile uyguladımız farklı atölye çalışmaları çıktı. Örneğin;
  • Evden Çalışma Etkinliğini Efektif Hale Getirmek,
  • Duyguları Algılamak ve Duygularla Yönetmek,
  • Yıpranmadan, Yıpratmadan Çalışmak, Yönetmek,
  • Yeni Normal’de Yeni Ben, Yeni Biz Atölye Çalışmaları.  
Bir başka örnek, Instagram Canlı yayınlarında etkin görsel kullanma yöntemi geliştirmek (https://youtu.be/4s1C_YZtxWk).
4.     Ne zaman? Yeni Normal’de Yeni Ben’i, akıl, fizik ve ruh sağlığım elverdiği sürece sürdürmeyi hedefliyorum.  
Kendi örneğimden de gördüğünüz gibi 4 Temel Soruya verdiğim cevaplar beni “Nasıl?” sorusuna diğer bir ifade ile yeni çözümler bulmama götürüyor. Sorularım, cevaplarım sayesinde çalışma arkadaşlarımla birlikte yarattığımız yeni çözümler, uygulamalar Yeni Normal’de, Yeni Ben’i ve Yeni Biz’i oluşturuyor.
Evet, sorulara verdiğimiz cevaplar bizleri reaktif olmaktan çıkarıyor, proaktif yapıyor. Bu sayede herkesin yaptığını değil size özgü çözümleri ve uygulamaları sunar hale getiriyor.
4 Temel Soruya cevap verdik, işimiz bitti mi? Hayır, şimdi sıra bu cevapları eyleme dökecek olan Yeni Ben’in, Yeni Biz’in mevcut davranışlarını ele almamıza geldi. Mevcut davranışlarım, davranışlarımız Yeni Ben’i, Yeni Biz’i etkin kılacak mı? Yoksa hangi davranışlarımı, davranışlarımızı değiştirmeliyiz, geliştirmeliyiz?
Davranışlar konusunu gelecek makalemizde ele alacağız.   
Gelişimin hayatınızda devamlı yer aldığı, sağlıklı günler diliyorum. 
Sevgi ve saygılarımla,
Hasan Tahsin Güngör

İktisat-Maliye ve Müzik Aletleri Yapımcılığı alanlarındaki eğitimleri ardından kariyerini, İtalya, Libya ve Türkiye’de çalıştığı şirketlerde İç Denetçi, Mali Koordinatör Yardımcısı ve Dış İlişkiler Koordinatörü görevlerinde sürdürdü. 1987-1995 yılları arasında tekstil, dış ticaret ve dekoratif aydınlatma sektörlerinde faaliyet gösteren üç şirkette kurucu ortak oldu ve yönetti. İnsan Kaynakları Danışmanlık hizmetini, 1996 yılından günümüze değin kurucusu olduğu “İş Kavramları Danışmanlık Hizmetleri” çatısı altında ve TTI Success Insights Inc.’in bir danışmanı olarak sunmaktadır. The Complete Leader-USA’nın fakülte üyesidir. Yönetici ve girişimci kişilerle gerçekleştirdiği Mentörlük çalışmalarını, değişim yönetimi ve inovasyon odaklı sürdürmektedir. “Odyssey Danışılan Danışman Okulu” kurucusu olup, bu okulda Danışmanlar yetiştirmektedir. Hasan Tahsin, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde “İş Yaşamı” isimli dersinde, gençlere rehberlik yaparak onları iş hayatına hazırlamaktadır.

Buradaki yazılar yazarların görüşleri olup TEGEP’in resmi görüşü değildir. TEGEP Gizlilik Politikasına buradan ulaşabilirsiniz.