Sema Coşkun
Sema Coşkun

Şimdiki Aklım Olsa...

Demek ki neymiş?..  sözü sizin için ne anlama geliyor? Ben bu ifadeyi duyduğumda aklıma ilk annem geliyor. Anneme “Bu güne kadar yaşadıklarından ne dersler çıkardın?” diye sorsanız, size kitap olacak kadar çok örnek anlatırdı.
Deneyimlerden öğrenme, şüphesiz en etkili ve en kalıcı yollardan biri. Bilinçli ya da bilinçsiz deneyimlediğimiz her şeyden bir sonuç çıkarmaya meyilliyiz. Sonuçların doğru ya da yanlış olması mümkün elbette. Bu ayrı bir konu. Ancak tüm bu sonuçların bizim kararlarımızı, davranışlarımızı ve hatta bazen tutumlarımızı etkilediği bir gerçek.
Bir süredir, İnsan Kaynakları ya da Eğitim ve Gelişim alanında arkadaşlarımla konuşurken “şimdiki aklım olsa” lafını çok kullandığımı fark ettim. İlk duyduğunuzda kulağa reaktif bir yaklaşımmış gibi geliyor olabilir. Ancak özellikle “şimdiki aklım” ifadesini çok seviyorum. Çünkü şimdiki aklımla bulduğum doğrular, gelecekte de doğru kalacak diye bir kaide yok. Değişimin, dönüşümün bu kadar hızlı ve yoğun yaşandığı bir dönemde, her şey ters yüz oluyorken ve idealler yeniden yazılıyorken “tek bir doğru” olduğunu iddia edemiyoruz. Bugünün doğrusu gelecekte de doğru mu kalacak? Bilmiyoruz.
Alvin Toffler’in “21. yüzyılın câhilleri, okuma yazma bilmeyenler değil; yanlış öğrendiklerini unutamayan, yeniden öğrenmeye, değişime ve dönüşüme açık olmayanlar olacaktır.” Diyor. İşte tam da o dönemdeyiz.
Ben de “şimdiki aklım olsa…” diye başladığım bazı çıkarımlarımı bir seri halinde paylaşmak istedim. Dilerim keyifli bir içerik olur.
İlk konumuzun başlığı “Akademilerin/Eğitim Birimlerinin Operasyonel Yükleri”
Bölümleri takip etmeyi unutmayın :)
Paylaştığım içeriklerle ilgili kendi görüşlerinizi benimle paylaşmak isterseniz, lütfen yazın: ssema.coskun@gmail.com

TEGEP üyesi olan Sema Coşkun, TEGEP Yayın ve Araştırma Çalışma Komitesi’nde görev alıyor. Kariyerine 2006 yılında Teknosa’da başladı ve 2016 yılına dek Teknosa Akademi’de birçok farklı pozisyonda görev aldı. 2016-2017 yıllarında DeFacto Akademi bünyesinde Stratejik ve Fonksiyonel Gelişim Programları Müdürü olarak görev aldı. 2017 yıl sonunda Toyzz Shop firmasında bir Kurumsal Akademi kurma hedefiyle çalışmalarına devam etti. 2018 yılında Sunman Akademi’yi kurarak Sunman, Toyzz Shop ve Sunman ABC markalarına hizmet veren bir Akademi oluşumunu hayata geçirdi. Şuan Sunman Grup bünyesinde, eğitim/gelişim, işe alım, organizasyonel gelişim ve yetenek yönetimi fonksiyonlarının başında görevine devam etmektedir. Lisansını eğitim alanında; yüksek lisansını ise yönetici MBA alanında tamamlamıştır. Tiyatro ve şan alanında amatör çalışmalar gerçekleştirmekte ve senaryo yazarlığı yapmaktadır.

Buradaki yazılar yazarların görüşleri olup TEGEP’in resmi görüşü değildir. TEGEP Gizlilik Politikasına buradan ulaşabilirsiniz.