Utku HASER
Utku HASER

''Sabit / Öğrenen Zihniyet.

Çalışanlarınız ya da Yöneticileriniz Hangi Zihniyet Türüne Sahip? ve Bunu Nasıl Değiştirebilirim?''
Günümüzde çalışan gelişimi ve eğitimleri için yatırımlar, zirveler, dernekleşmeler oldukça hızlı adımlarla çoğalıyor. Büyük ve lider şirketler çalışanlarını rakamlar ile mutlu etmeyi aşıp, onların kariyerlerini, potansiyellerini, geleceklerini şekillendirmenin önemini vurguluyorlar. İşte tam da bu noktada bazı şirketler çalışanlarının gelişimleri için bu faaliyetleri sürdürürken onları daha yakından tanımaya başladı. Şirketler Sabit Zihniyet yapısına sahip çalışanlar ile, çalışanlar da Sabit Zihniyet yapısına sahip şirketler ile sık sık karşılaşıyor.  Karşılaşılan bu noktada eğitim ve gelişim çalışmaları da ilerlemesini durduruyor çünkü Sabit Zihniyet gelişime büyük bir engel çıkarıyor.  Stanford Üniversitesi araştırmacısı Carol Dweck tarafından geliştirilen bu zihniyet kavramının fark edilmesi artık oldukça önem kazanıyor.
Sabit Zihniyet Nedir?
Yeteneklerim, becerilerim bu kadar demek aslında. Zorluklardan kaçmak, kolayca pes etmek öğrenme ve gelişimden uzak durmak, konfor alanını değiştirmemek, başarısızlık korkusu ile yeni şeyler öğrenmemek, olumsuz geri bildirimleri görmezden gelmek, başkalarının başarısından korkmak ve tehdit olarak görmek.
Öğrenen Zihniyet Nedir?
Yeteneklerin, becerilerin çaba ve uygulama ile gelişeceğine gerçekten inanmak. Zorlukları fark etmek, başarıdan ilham ve başarısızlıklardan öğrenme almak, eleştiriyi bir öğrenme yolu olarak görmek, yeni becerileri denemek.
Bunu Nasıl Değiştirebilirim?
Kullanılan dili değiştirmek. Kurban Dili yerine Kuvvet Dili kullanılmasını sağlayarak kişiliği sınırlandırmamak.
Öğrenme ve gelişim hedeflerinin koyulmasını sağlamak ve uzun süreli hedefler ile süreci deneyimletmek.
Başarısızlıkları gözlemlemek ve gözlemletmek. Kişilerin kendilerine yukarıdan bakarak neyi eksik yaptığını fark etmesini sağlamak. Bunları sınırlayıcı olarak değil deneyim olarak göstermek.
Kırılgan değil esnek olunmasını sağlamak.
Kişilerin kendilerine koçluk yapmasını desteklemek. Doğru soru sorularak, yol haritalarının çıkarılmasına ortam hazırlamak ve koçluk faaliyetlerini desteklemek....
Buradaki yazılar yazarların görüşleri olup TEGEP’in resmi görüşü değildir. TEGEP Gizlilik Politikasına buradan ulaşabilirsiniz.