Utku HASER
Utku HASER

İşte Anlatıcının Yolculuğu 3!

İlişki Kurma Hadi birlikte düşünelim. Güzel bir sabaha uyandınız, tam kıvamında kocaman bir kahveyi yudumlayıp işe doğru yola çıktınız. Radyoda en sevdiğiniz şarkı çalıyor, diyelim ki ‘’Bülent Ortaçgil Denize Doğru’’ ya da ‘’Ayna Bostancı Durağı’’. Yolda küçük bir kediyi besleyen o amcayı gördünüz. Kendinizi pozitif, rahatlamış, enerji dolu hissediyorsunuz.
Bir de şöyle düşünelim. Yağmurlu ve karanlık bir güne uyandınız, hatta saatleri düzenlemediklerinden karanlıkta uyanmak zorunda kaldığınızdan yöneticinize sinirlendiniz. En sevdiğiniz kıyafetin yıkamada kirliler arasında olduğunu gördünüz. Dün giydiğiniz kıyafeti giydiniz. Kahvenizi henüz içmeden işe doğru yola çıktınız, yolda şemsiyeniz bozulduğu için ıslandınız.  Kendinizi negatif, sıkışmış, yenilenmemiş hissediyorsunuz.
Şimdi iki durumda da iletişim ve ilişkilerinizi düşünelim. Gün içerisinde çalışma arkadaşlarınızla nasıl iletişim kurarsınız? Tavırlarınız ve yaklaşımlarınıza dikkat etseniz dahi, o gün nasıl geçer?
Evet aynı şeyleri düşünüyoruz. Şüphesiz ki duygularımız, iletişim ve ilişki kurma tarzımızı doğrudan etkiler.
Tam da böyle günlerde yapacak bir sunumunuz ve anlatınız varsa, hikâye anlatma basamaklarından ilişki kurma basamağı tam size göre. 😊
Anlatan ve anlatılan arasındaki bu ilişkinin gelişim yöntemlerine bakalım.
1-      Kendiniz Olmak
Anlatmadan önce kendinizi mutlaka dinleyin. Yorgun musunuz? Sabah nasıl uyandınız? Anlatmaya ne kadar heveslisiniz? Kendinizi fark etmek, ilişki kurmanın önemli bir adımıdır. Anlatmaya başlamadan önce ben kimim ve kimlere anlatacağım? Onlarda nasıl var olacağım sorunun cevabını bize bu basamak sunacaktır.
2-      Karşılık Vermek
Anlatı içerisinde farklı karakterlerden ve durumlardan bahsedebilirsiniz, işte tam buralarda o karakterlerin ve durumların da duygularını ortaya çıkarmak gerekir. Kullandığınız cümleleri düşünün ve karşı tarafa ne hissettirmek istiyorsanız siz de öyle hissederek söyleyin. Yoldaki küçük kediyi besleyen amcayı anlatıyorsanız eğer, o kedinin küçük olduğunu beden ve söyleminizde belirtmeniz anlatının ilişki kurma basamağını destekleyecektir.
3-      Canlandırma ve Yaratma
Anlatı esnasında kimi zaman canlandırma yapmak ilişki kurmayı oldukça güçlendirir. Tepki vermek genelde yüze odaklanırken canlandırma bedene odaklanır. Anlatınızdaki hayvanları, insanları hatta nesneleri bile beden hareketiniz ile tasvir etmek anlatılanlar arasında bir bağ oluşturacaktır. Tüm bunları yaparken en önemli basamak yaratma aşamasıdır. İlişki kurmak için tüm basamakları işlerken bir taraftan da anlatılanların zihinlerinde resimler çizdirmelisiniz. Anlattıklarınız zihinlerde canlanmadı. Anlatıcının esas rolü de budur aslında. Yavaş olun, unutmayın beynin resim çizmesi için zamana ihtiyacı var. Anlattıklarınızı bir ritimde anlatarak beyne gönderin, bırakın çizsin….
Utku Haser.
Buradaki yazılar yazarların görüşleri olup TEGEP’in resmi görüşü değildir. TEGEP Gizlilik Politikasına buradan ulaşabilirsiniz.