Geribildirim Yerine Bunu Dene “İleri Besleme” (Feed Forward)

Çalışanların gelişiminde en büyük katkı kendilerine verilen geri bildirimlerdir. Bununla birlikte zaman zaman özellikle yapıcı geri bildirime ( olumsuz geri bildirim) direnme eğilimi görülür. Bir başka deyişle çalışanlar geçmişte yanlış olan, tam olarak yapılamayan gibi durumlara yönelik verilen yapıcı geri bildirimleri almaktan ve buna yönelik açıklama yapmaktan hoşlanmazlar.
Bu durumu basit bir çalışma ile farklılaştırmak mümkün. Nasıl mı? “İleri Besleme” ile!
İleri Besleme geçmişe odaklanmak yerine, geleceğe yönelik önerilere odaklanır. Şöyle ki;
Adım 1: Değiştirmek istediğiniz davranışı seçin.
Bu davranışı geliştirmek yaşamınız üzerinde önemli bir olumlu etki yapmalıdır.
2.Adım: Ekip üyeleriniz ve meslektaşlarınızla 3 dakikalık kısa görüşmeler yapın.
Ekip üyelerinize ve meslektaşınıza hangi davranış üzerinde çalışmak istediğinizi söyleyin. Örnek:  “Daha iyi bir dinleyici olmak istiyorum” gibi.
Adım 3: İleri Besleme İsteyin.
Diğer kişinin, seçtiğiniz davranışta olumlu bir değişiklik yapmanıza yardımcı olacak iki öneride bulunmasını talep edin. Kişilerin geçmişle ilgili herhangi bir geri bildirimde bulunmalarına izin verilmez, sadece gelecekle ilgili görüşleri alınır.
4.Adım: Dikkatlice dinleyin ve not alın.
Gelen öneriler hakkında hiçbir şekilde yorum yapmayın. Sadece “Teşekkür” edin.
Bu yaklaşım nasıl hissettirir sizce? Hadi deneyin.

Liderlik ve Performans Gelişimi Danışmanı, Eğitmen, Yönetici ve Takım Koçu, Inner Game Fasilitatörü, PCC, ATC,ORSC, 1990 yılında ODTÜ Sosyoloji Bölümünden mezun olan Sarıkayalar Sadaghiani, 1991 yılında İstanbul Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği, 1994 yılında The Institute of Commercial Management-Londra’ da Uluslar arası Pazarlama Yüksek Lisans Programlarını tamamlamıştır. Sarıkayalar Sadaghiani 30 yılı içeren çalışma hayatında çoğu global ölçekli olan Türkiye’ nin önde gelen kurumlarında -Teknosa, Colin’s, Multinet, Avon, DHL, Oriflame- İnsan Kaynakları, Satış ve Pazarlama Fonksiyonlarında farklı kademelerde görev yapmıştır. Son 3 yıldır liderlik ve performans gelişimi danışmanlığı vermektedir. Sarıkayalar, 2011-Nisan 2018 yılları arasında TEGEP- Eğitim ve Gelişimi Platformu Derneği’nde Yönetim Kurulu Üyeliği ve bir dönemde Yönetim Kurulu Başkanlığını üstlenmiştir. Evli ve bir erkek çocuk annesidir.

Buradaki yazılar yazarların görüşleri olup TEGEP’in resmi görüşü değildir. TEGEP Gizlilik Politikasına buradan ulaşabilirsiniz.