Eğitim Profesyonelleri İçin Yapay Zeka Uygulamaları

Hem hevesli, hem de şüpheci gözler açısından gelişimi merakla izlenen yapay zekanın son marifetleri hakkında neredeyse her gün yeni bir haber alır olduk. Bebek adımlarıyla başlayan ve uzun on yıllara yayılan yapay zeka çalışmaları, son aylarda pratik hayatta da kullanabileceğimiz, test edebileceğimiz bir seviyeye ulaştı. Yapay zekanın ufak adımlardan sonra yürümeye ve sonrasında da koşmaya başlayacağını öngörmek hiç zor değil.
Yapay zeka pek çok işkoluna etki ettiği gibi biz eğitim profesyonellerinin de hayatına katkılar sunmaya başladı. Eğitim içerikleri oluşturmak için ChatGPT’ye sorular soruyor; eğitim sunumlarında ve e-eğitimlerimizde kullanmak üzere Midjourney, Dall-e, Craiyon gibi sık kullanılan resim/görsel üretme platformlarına başvuruyoruz. Bu çok bilinen örneklerin dışında çalışmalarınızda kullanabileceğiniz, çoğu günden güne gelişmekte olan yapay zeka platform ve uygulamalarını siz eğitim profesyonelleri için bir araya getirdik...
Slides.io
Slides.io servisinden hızlıca eğitim sunumları oluşturmak için faydalanabilirsiniz. Metin olarak içeriğinizi giriyor, sunumun görselliği için belli bir tarz belirliyor ve hızlı bir şekilde yapay zekanın sizin için sunum hazırlamasını sağlıyorsunuz. Sistemin şu an için profesyonel düzeyde sunumların gerisinde olduğunu söyleyebiliriz; ama yine de takip etmekte fayda var. Her geçen gün daha da gelişiyor ve dil seçenekleri de artıyor.
Krisp.ai
Sanal sınıf eğitimleri uzun zamandır hayatımızda yer alıyordu, fakat pandemi sonrasında kurumlar için vazgeçilmez hale geldi. Evde çocukların patırtısı, dışarda inşaatın gürültüsü, ofiste iş arkadaşlarının konuşması gibi seslerin sanal sınıf eğitimlerinize girmemesi için krisp.ai servisini kullanabilirsiniz. Krisp.ai ile dış sesleri engelleyebilir, eğitiminizde katılımcıları rahatsız etmeyecek sessiz bir arka plana kavuşabilirsiniz.
QuickChat
ChatGPT’nin yaratıcısı OpenAI firmasının hizmetlerinden biri olan QuickChat ile yapay zekadan güç alan, konuşan asistanlar oluşturabilirsiniz. Eğitim alanında bilgi paylaşımı için işinize özel bilgilerle chatbotunuzu eğitebilir veya insan kaynakları hakkında sıkça sorulan sorular için bir asistan oluşturabilirsiniz. Uygulama pek çok dilin yanı sıra Türkçe’yi de destekliyor.
Quizgecko
Bu uygulamaya herhangi bir bilgi metnini veya internette yer alan herhangi bir metnin linkini girdiğinizde otomatik olarak sınavlarda veya eğitimlerinizde kullanabileceğiniz soru ve cevaplar oluşturuyor. Soruların zorluk seviyesini belirleyebileceğiniz gibi; çoktan seçmeli soruların yanı sıra, boşluk doldurma, çoklu seçmeli, doğru-yanlış cevap şeklinde farklı tipte sorular da oluşturabilirsiniz. Kurumlarında sıkça sınav ve quiz uygulayanlar için oldukça kullanışlı bir uygulama.
MindSmith.ai
ChatGPT altyapısını kullanan Mindsmith uygulamasıyla, hızlı şekilde eğitim içerikleri oluşturabilirsiniz. Eğitim içeriğinin uzunluğu, konusu ve varsa eğitim notlarınızı girdikten sonra servis sizlere konu başlığı önerilerini sunuyor. Konu başlığı önerilerini değerlendirmenizden sonra başlıkların altını doldurmaya başlıyor. İlgili alanlarda içeriğin yanı sıra, soru-cevaplar da hazırlayan uygulamayı son kullanıcılarla paylaşmak ve basit bir uzaktan eğitim aracı olarak kullanmak da mümkün. Etkin bir uzaktan eğitim çözümü olmak için daha gelişmesi gerekiyor. Yine de uygulamayı an itibariyle eğitim içeriği ve akışı oluşturmak amacıyla kullanabilirsiniz.
Scholarcy
Eğitimlerimize içerik oluşturmak için akademik alandaki araştırmalardan ve makalelerden yararlanmamız gerektiğinde kullanabileceğiniz yapay zeka destekli bir makale özetleyici. Bu servisi kullanarak uzun çalışmaların özetini görebilir, elinizdeki materyalin eğitiminize uygun olup olmadığını hızlıca anlayabilirsiniz. Özellikle geniş kapsamlı konularda, dar bir zaman aralığında doğru içeriğe odaklanmak gerektiğinde işleri kolaylaştıracak bir servis.
D-ID
Uzaktan eğitim alanında çalışanların ve video eğitime meraklı eğitim profesyonellerinin yaygın şekilde kullanmaya başladığı bir araç olan Synthesia (https://www.synthesia.io/) platformunun bir alternatifi olan D-ID’de metinlerinizin bir avatar tarafından seslendirilen videolara dönüşmesini sağlayabilirsiniz. Bu tip metinden videoya dönüştürme işlemi yapan servislerin artmasıyla, yeşil ekranlı eğitmen çekimlerinin teknik olarak çok daha pratik hale geleceğini öngörmek mümkün.
Buradaki yazılar yazarların görüşleri olup TEGEP’in resmi görüşü değildir. TEGEP Gizlilik Politikasına buradan ulaşabilirsiniz.