İdil  Dinç
İdil Dinç

Donald Taylor İle 2023 Global Eğitim Gelişim Araştırması Hakkında

Herkese Merhaba
TEGEP Bülteni kapsamında her sayıda yer vereceğimiz sektörden röportaj bölümünün ilk sayıdaki konuğu Donald H. Taylor.
Donald H.Taylor kimdir?
Kurumsal eğitim ve destekleyici teknolojiler alanında tanınmış araştırmacı ve danışman olan Donald Taylor, Oxford Üniversitesi mezunudur ve 2016 yılında L&D (öğrenme ve gelişim) mesleğini geliştiren çalışmaları nedeniyle Middlesex Üniversitesi tarafından fahri doktora ile ödüllendirilmiştir.
2010-2021 yılları arasında Learning and Performance Institute başkanlığını yapmıştır. Aynı zamanda 2010 yılından beri Learning Technologies Conference’a da başkanlık eden Taylor, 2007den beri iki haftada bir düzenlenen webinar programına da ev sahipliğini yapmaktadır.  Dünyadaki pekçok konferansa da katkı sağlayan Donald Taylor, Learning Technologies in the Workplace kitabının da yazarıdır.
Son 10 senedir Donald Taylor önderliğinde dünya çapında 100 ülkede yapılan Global Sentiment Survey, bu yıl ilk kez Türkiye’nin de katılımıyla gerçekleşti. Yaklaşık 4000 kişinin katıldığı bu araştırmanın sonuçları ise 5 Nisan Çarşamba günü Türkiye özelinde bir webinar ile paylaşıldı.
TEGEP: Donald merhaba, öncelikle röportajımızı kabul ettiğiniz için çok teşekkürler.
Donald Taylor: TEGEP Türkiye’de kurumsal eğitim sektörü için çok önemli. Dolayısıyla Türkiye’nin ilk defa içerisinde yer aldığı araştırmamızın geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacağı için ben teşekkür ederim.
TEGEP: Sektörde çoğunluk sizi tanıyor ama bilmedikleri düşündüğüm bir konu var ki o da bir dönem İstanbul’da bulunduğunuz😊
Donald Taylor: Evet doğru. İlk işlerimden biri İstanbul'da İngilizce öğretmenliği yapmaktı!
TEGEP: Donald 10 yıldır kesintisiz kaptığınız bir anket var.  Bu anketin amacı nedir? Kaç ülke katıldı? Türkiye ne zamandan beri katılıyor? Biraz bu konularda bildi verebilir misiniz?
Donald Taylor: Elbette. Anketin amacı, her yıl L&D(Kurumsal eğitim gelişim) alanında çalışanlarının aklından geçenleri görmektir. Anket, hızlı bir şekilde yanıtlanmak üzere tasarlanmıştır (insanların %80'i 2 dakika veya daha kısa sürede yanıt verir), böylece insanların eğitim ve teknoloji alanında ne hissettiklerini yansıtır. Bu, anketin 10. yılında: 100 ülkeden 3.996 kişi yanıt verdi. Türkiye'nin de bu ilk yılı…
TEGEP: 2023'te L&D için en önemli konular neler olacak? En çetin mücadelemiz ne olacak? Türkiye'yi dünya ile karşılaştırdığınızda ne görüyorsunuz?
Donald Taylor: 2023'te eğitim ve gelişim için en önemli konular kesinlikle yapay zeka ve verilerdir. Bunlarla ilgili çok konuşulacak. ve bir süre sonra biz ne kadarının sadece gürültü, ne kadarının yararlı olduğu görebileceğiz. Bu dönemde sektör olarak, AI ve verileri nasıl başarılı bir şekilde kullanabileceğini düşünmemiz gerekiyor. Kurumsal Eğitim Gelişim sektörü için bu yılki en büyük zorluklar, yaptığımız işin değerini göstermek ve bütçeleri güvence altına almak. Bu sorunlar dünyanın geri kalanında olduğu gibi Türkiye'de de aynı - hatta evrensel gibi görünüyor.
TEGEP: Raporda ilginç bir gerçek var, mobil kullanım önceliği 2015'ten bu yana %10'dan %2'ye düşmüş. Bunu mobil kullanımının artık içselleştirilmesi veya başka öncelikler nedeniyle kullanımının geride kalması şeklinde yorumlayabiliriz. AI Workplace hızla daha popüler hale geliyor gibi görünüyor ve hepimizin ilgilendiği şey de bu. Bu AI gündeminden tam anlamıyla faydalanmaları için L&D uzmanlarına ne önerirsiniz? Özellikle Türkiye'deki verilere baktığınızda nereden başlamamız gerektiğini düşünüyorsun?
Donald Taylor: Mobil konusu, 10 yıl önce başladığımızda, ankette 1. sıradaydı, şimdi 15. sırada. Dediğin gibi, bunun nedeni yeni ve heyecan verici bir şey olmaktan çıkıp standart bir hale gelmiş olması. Soru şu: "Kurumsal eğitim ve gelişim”de ne öne çıkacak? Mobil artık sıcak değil. AI, Mobilin 10 yıl önce olduğu yerde ve çok popüler.  Ancak aynı zamanda insanların bu teknolojiyi doğru şekilde nasıl kullanılacağına dair çok az fikri olduğunu da biliyoruz.  Tüm eğitim gelişim profesyonellerine tavsiyem şudur: Beklemeyin! AI uzmanlarını hemen takip etmeye ve ücretsiz araçlarla denemeler yapmaya başlayın. Yaşantımızı nasıl değiştireceğinin farkında olmalıyız. İlginç bir şekilde Türkiye, AI'ya en yüksek oyu veren Avrupa ülkelerinden biriydi. AI, Fransa, Almanya ve Polonya'da olduğu gibi Türkiye'de de zirvede yer aldı. O zaman Türkiye’de eğitim gelişim profesyonelleri artık yapay zekanın nasıl kullanılabileceğini öğrenerek pratik deneylere uygulamaya başlamalılar diye düşünüyorum.
TEGEP: O zaman hazır başlamışken raporun Türkiye'deki sonuçlarını nasıl yorumluyorsunuz? Bu varsayıma göre Türkiye'deki eğitim ve gelişim profesyonellerine ne önerirsiniz?
Donald Taylor: Önümüzdeki yıl, iki yıllık veriye sahip olduğumuzda, Türkiye'nin görünümü hakkında daha fazla şey söyleyebileceğiz, ancak şimdiden bazı eğilimleri görebiliyoruz. İlginç bir şekilde, Türkiye'den gelen görüşler Avrupa'dan gelen görüşlere benziyor. Bununla birlikte, iki büyük fark var. Birincisi, Türkiye, Öğrenme Deneyimi Platformlarını dünyanın geri kalanının çoğundan daha yüksek derecelendiriyor. İkincisi, iki temel seçeneğe çok daha az oy verdi: Değer göstermek ve işkolu ile daha işbirliği içinde çalışmak.  Bu ikisi, profesyonellerin, eğitim ve gelişim yoluyla iş değeri sağlamaya kendilerini ne kadar adadıklarını gösterir. Sanırım bu başlık tam anlaşılamadı. Eğer öyle değilse o zaman Türkiye'de daha yüksek olmamasının beni endişelendirdiğini söyleyebilirim. Türkiye’deki sektör profesyonellerine tavsiye edeceğim bir şey varsa, o da şudur: dikkatinizi eğitim planlayıp, vermekten işin ihtiyaçlarını anlamaya ve değer yaratmaya kaydırın.
TEGEP: Yapay zekanın öğrenme ve geliştirmede kullanılması sizce geçici mi olacak yoksa tüm bildiklerimizi unutmamızı sağlayacak yıkıcı bir yenilik mi getirecek?
Donald Taylor: AI, nasıl yaşadığımızı, çalıştığımızı ve öğrendiğimizi değiştirecek bir dizi aracın bir adıdır. Bu yıkıcı olacaktır. Bu kuşkusuz. Bazı işler - birkaçı - ortadan kalkacak, ancak bir yandan da insanlar yapay zeka araçlarını kullanarak daha üretken olacak. Bu anlamda, AI'yı daha etkin kullanmak için çok sayıda yeni beceri öğrenmemiz gerekecek. Bununla birlikte, bizi makinelerden farklı kılan insan becerilerini elde tutmamız da bizim için çok önemli - bize avantaj sağlayacak olan yapay zeka ile bunları kullanmak olacağını unutmamak lazım.
TEGEP: Tüm sonuçları gördüğünüzde ne hayal ettiğinizi merak ediyoruz. Gelecek için beklentileriniz nelerdir?
Donald Taylor: Umuyorum kurumlarda eğitim ve gelişim çalışmaları, eğitim düzenlemekten daha ziyade organizasyonların iş yapışlarına stratejik değer yaratacak bir geleceğe doğru ilerler. Endişem yapay zekayı daha fazla eğitim materyalini daha hızlı oluşturmak şeklinde kullanarak kendimizi sınırlayabileceğimiz. Bu da fırsatı kaçırmamıza neden olabilir.
Buradaki yazılar yazarların görüşleri olup TEGEP’in resmi görüşü değildir. TEGEP Gizlilik Politikasına buradan ulaşabilirsiniz.