Tülay Kaya
Tülay Kaya

Aşure : Çokluğun Birliği Yaklaşımı İle Liderlik

Aşure, geleneksel Türk mutfağının en özel tatlılarından biridir ve özellikle İslam dininde Muharrem ayının onuncu günü (Aşure Günü) hazırlanmasıyla bilinmektedir. Bu tatlı, farklı kültürlerde çeşitli isimlerle çoğaltılır ve paylaşılır, bolluğun, bereketin simgesi olarak kabul edilir.
Aşure, farklılıkların, birlikte uyum içinde olabileceğinin en tatlı kanıtı olup paylaşmanın dayanılmaz güzelliğidir.
Aşure yapmak için kullanılan malzemeler, yörelere ve tercihlere göre değişiklik gösterilebilir. Büyüklerimden en az 12 farklı malzeme ile yapılması gerektiğini duyduğum aşurenin temel malzemelerine baktığımızda, tahıllar (buğday, pirinç), baklagiller (nohut,fasulye), kuru meyveler (kayısı, incir, üzüm), kuruyemişler (fındık, ceviz, badem), şeker, su, süt, tuz, limon gül suyu, nar, hindistan cevizi, tarçın..
Kafamda deli sorular: Tatlının içerisinde bakliyat? Tatlının içerisinde tuz? Gül suyu, limon, tarçın nasıl oluyorda kendi baskın tatlarından vazgeçip birlikte muazzam bir tatlıya katılıyorlar?
Aşure, içeriğindeki farklı ve birbirine benzemeyen malzemeleri "çokluğun birliği" yöntemiyle en güzel şekilde temsil eder. Bu tatlı, farklı unsurların bir araya getirilmesiyle oluşturulan uyumlu bir bütünü simgeler.
Günümüz iş hayatında, her şirkette her takımda farklı bakış açılarına, farklı değerlere ve inançlara, farklı deneyimlere ve düşünce tarzlarına sahip, farklı kuşaklardan onlarca yüzlerce insan birlikte çalışıyorken; her biri aşurede kullanılan malzemeler gibi farklı ve birbirine benzemiyorken, şirketler, liderler aşureden ilham alabilirler mi?
Ne dersiniz? Şirketlerin Aşure’den ilham aldıklarını düşünelim:
Farklı bakış açılarına, farklı değerlere ve inançlara sahip, farklı yetkinlikleri ve becerileri, farklı hedefleri deneyimleri ve düşünce tarzları olanlar birlikte ve asla biri diğerini tüketmeden aksine çoğaltarak, uyumlu bir şekilde Aşure’nin eşsiz tadı gibi başarılı ve uzun soluklu işler üretebilir.
Şirketlerde/Takımlarda çeşitlilik çoğu zaman farklı, inovatif ve yenilikçi bakış açılarının gelişmesini, üretkenliği artırırken aynı zamanda güçlü bir işbirliği de sağlar. Bununla birlikte farklı kuşaktan takım üyelerinin, olaylara ve  durumlara  farklı tutumlarla yaklaşmaları, iletişim farklılıkları, yeniliklere ve daha zengin bir şirket kültürünü de destekler.
Annelerimizin aşure yaparken ki püf noktaları, özel tarifleri gibi şirketlerin/liderlerin de farklılıkları ustalıkla yönetmesi, sihirli bir şekilde birleştirmesi gerekmektedir. Bunun için liderlere yardımcı olabilecek 5 ipucu;
Farklılıklar arasında karşılıklı anlayışlar geliştiren liderler, iş yerinde daha birlikte hareket eden ve iletişimde olan bir kültür yaratabilirler. Farklılıklara saygı gösteren, esnek ve açık iletişim kuran liderler ekiplerin kapsamını genişletebilir ve daha mutlu bir çalışma ortamını güçlendirebilir.
Tülay Bartın Kaya
Eğitmen, Danışman, Koç

Tülay, Uludağ Üniversitesi İ.İ.B.F İşletme Bölümü’nden 1997 Yılında bölüm üçüncüsü olarak mezun oldu. Profesyonel iş hayatına Bristol-Myers Squibb Inc.’de Tıbbi Satış Temsilcisi olarak başladı. 2006 Yılında Türkiye’de bir start-up biyoteknoloji şirketi Actelion’a Nadir Hastalıklar alanında Bölge Satış Yöneticisi olarak geçti ve 2007 yılından itibaren de Satış Müdürü olarak çalıştı. 2007 - 2023 yılları arasında ilaç sektöründe farklı tedavi alanlarında satış takımları yöneterek, yeni takım oluşturma, yüksek performanslı takım gelişimi, Key Account Management bakış açısı ile müşteri yönetimi, stratejik bakış açısı ile müzakere ve iletişim becerileri, çalışan gelişimi yolculuğu, çalışan deneyimi oluşturma gibi konularda uzmanlaşmıştır. 2019 Yılından beri ICF Akredite Profesyonel Koç olan Tülay, 15 yıllık takım yönetimi ve 25 yıllık satış bilgi birikimi ve deneyimini, koçluk ve mentorluk becerileri ile birleştirerek Indus Consulting'de eğitimler vermekte ve danışmanlık yapmaktadır.

Buradaki yazılar yazarların görüşleri olup TEGEP’in resmi görüşü değildir. Reklam içerikli yazılara yer verilmez. TEGEP Gizlilik Politikasına buradan, TEGEP Yazarlar Platformu Sözleşmesine buradan ulaşabilirsiniz.