Sema Coşkun
Sema Coşkun

Akademilerin/Eğitim Birimlerinin Operasyonel Yükleri

Şimdiki Aklım Olsa...Bölüm 1
Eskiden, şirketin her departmanı ile eğitim ihtiyacı belirleme görüşmeleri yapardık. Yanımıza performans puanları, yetkinlik değerlendirme sonuçları, 360 derece değerlendirme raporları vb. ne varsa alır, efendim, bu departmanın stratejik öncelikleri neler, Akademi olarak hangi konularda destekleyelim, kimin ne eğitime ihtiyacı var diye uzun toplantılar gerçekleştirirdik.  Sonra, bu görüşmelerden olası iç-dış eğitimleri belirlerdik. Şu kadarlık bir eğitim, gelişim bütçesine ihtiyacımız var deyip departmana bütçe eklettirir ya da kendimiz onlar adına bütçe yapardık.
Bunların tamamını ya da bir bölümünü halen yapanlar olabilir elbette. Ancak şimdiki aklım olsa hiçbirini yapmazdım. Çünkü farklı yollar deneyimliyorum ve işe yarıyor. Bunu size farklı bir yolla aktarmak istiyorum.  Soru cevaplarla:
- Soru: Normalde bir departmanda çalışanların gelişimlerini gözlemlemesi; ihtiyacı olan eğitim ya da gelişim seçenekleri üzerinde görüşmeler yapması, performanslarını değerlendirip varsa ihtiyaç duyduğu kaynakları organize etmesi gereken kişi kimdir?
Cevap: Departmanın yöneticisi ya da yöneticileri
- Soru: Peki biz neden ondan rol çalıyoruz?
Olası cevap 1: Yönetici(ler) buna yeterince zaman ayıramıyor ya da bunu doğru yapamıyor. -> O halde gelişime önce yöneticinin farkındalığıyla mı başlasak?
Olası cevap 2: Akademi/eğitim birimi olarak, görüşmelerde doğru sorularla, ihtiyacı doğru tespit etmelerine, doğru eğitimi bulmalarına yardım ediyoruz. -> Bir departmanın neye ihtiyacı olduğunu, hangi eğitimleri alması gerektiğini ben söyleyebiliyorsam, o departmanın başında ben olmalıyım! :) Bırakın araştırsınlar, hatta görüşüp teklif alsınlar. Yönetimi ikna edip bütçesini alsınlar. Bunlar işin operasyonel adımları. Kendimizi operasyona boğmak yerine burada bizim katacağımız en büyük değer, o yöneticimize, ekibin gelişimini sağlama/takip etme konusunda –istiyorsa- koçluk, danışmanlık ya da mentorluk yapmak olabilir mesela.
- Soru: Bu toplantılar, Akademi/eğitim birimi olarak bize ne fayda sağlıyor?
Olası cevap 1: İmajımızı olumlu etkiliyor. Her departmana dokunuyoruz. Birçok insanla ve şirkette yapılanlarla ilgili bilgiler alıyoruz. -> Bunu sağlamanın başka yolları da olabilir değil mi?
Olası cevap 2: İç ve dış eğitim bütçelerimizle ilgili bize öngörü sağlıyor. -> Her departman kendi eğitim bütçesini kendisi belirlese nasıl olur peki? Olabilir mi? Bence olabilir, süreçlerimizi bu şekilde tasarlayabiliriz. Hem başka departmanlar adına kendimizi yönetime anlatmak zorunda kalmayız. Çünkü kimse kendi ihtiyaçlarını kendisinden daha doğru ve etkili anlatamaz. Bırakın herkes kendi ihtiyaçlarını kendi bütçelesin.
- Soru: Bu toplantıları yapmanın bize dezavantajları neler?
Cevap: Bol bol operasyonel yük. Aslında biz eğitim ve gelişim profesyonellerinin odağı nedir? Şirketin performansına katkıda bulunacak işler yapmak ve öğrenen organizasyona giden yolda destekler sağlamak. Yani bunlara hizmet edecek çok daha kıymetli işler yapabiliriz.
- Soru: Her departman, kimi hangi dış eğitime göndereceğine, hangi firmadan eğitim alacağına kendi karar verse ne olur?
Cevap: Aslında çok güzel olur. Yöneticiler sorumluluk aldığı için, firma görüşmelerinde programın amacını, gelişimi nasıl takip edeceğini, hangi iş sonuçlarına nasıl katkı sağlamasını bekleyeceğini daha ciddi şekilde düşünür. İçerik ya da eğitmen başarısı gibi konularda olumsuz bir deneyim yaşarsa bize yüklenmez.
Özetle, ihtiyaç belirleme toplantıları, dış eğitim araştırmaları ve eğitim bütçeleri yapmak gibi operasyonu bol süreçlerden kendimizi sıyırıp şirketin iş sonuçlarına daha fazla katkısı olacak işler yapmak mümkün mü? Elbette işimizin içinde her zaman belirli bir oranda operasyonel iş olacak. Ancak bunları minimize etmek, bizim için en değerli kaynaklardan birini sağlayacak: faklı işler için zaman! Yaptığımız her işe bu gözle bakarsak eminim birçok alternatif daha çıkacak. Sevgiler.
Tüm bu konularla ilgili kendi görüşlerinizi benimle paylaşmak isterseniz, lütfen yazın: ssema.coskun@gmail.com

TEGEP üyesi olan Sema Coşkun, TEGEP Yayın ve Araştırma Çalışma Komitesi’nde görev alıyor. Kariyerine 2006 yılında Teknosa’da başladı ve 2016 yılına dek Teknosa Akademi’de birçok farklı pozisyonda görev aldı. 2016-2017 yıllarında DeFacto Akademi bünyesinde Stratejik ve Fonksiyonel Gelişim Programları Müdürü olarak görev aldı. 2017 yıl sonunda Toyzz Shop firmasında bir Kurumsal Akademi kurma hedefiyle çalışmalarına devam etti. 2018 yılında Sunman Akademi’yi kurarak Sunman, Toyzz Shop ve Sunman ABC markalarına hizmet veren bir Akademi oluşumunu hayata geçirdi. Şuan Sunman Grup bünyesinde, eğitim/gelişim, işe alım, organizasyonel gelişim ve yetenek yönetimi fonksiyonlarının başında görevine devam etmektedir. Lisansını eğitim alanında; yüksek lisansını ise yönetici MBA alanında tamamlamıştır. Tiyatro ve şan alanında amatör çalışmalar gerçekleştirmekte ve senaryo yazarlığı yapmaktadır.

Buradaki yazılar yazarların görüşleri olup TEGEP’in resmi görüşü değildir. TEGEP Gizlilik Politikasına buradan ulaşabilirsiniz.